Mijn favorieten

Veel gestelde vragen

“Wat houdt de drie dagen bedenktijd precies in? En wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?” 

Wanneer je op het punt staat je huis te gaan verkopen of een nieuw huis te kopen zijn hierbij vaak veel onduidelijkheden. Ook wij van FynHuys Makelaars merken terugkerende vragen bij mensen die wij ontmoeten bij bezichtigingen en tijdens de onderhandelingen. Om je zo goed mogelijk te voorzien van de juiste informatie hebben wij een aantal van deze veel gestelde vragen op een rijtje gezet!

 

“Wat houdt de ‘bedenktijd’ in?”
Wanneer we spreken over bedenktijd, dan gaat het om precies te zijn om drie dagen bedenktijd. Een koper heeft dus drie dagen de tijd om nog eens rustig te overdenken of hij/zij de aankoop definitief wil maken. In deze dagen is de potentiële koper geheel vrij om nog af te zien van de aankoop van het nieuwe huis. De bedenktijd gaat (officieel) in op het moment dat de koper een kopie ontvangt van de (zowel door verkoper, als door koper) getekend koopakte. Belangrijk om te weten: de bedenktijd begint de dag ná dat de koper een kopie ontvangt van het contract dat zowel door de verkoper als de koper ondertekend is. Het weekend telt hierbij als 1 dag mee.

 

“Terwijl er onderhandeld wordt over een bod, mag een verkoopmakelaar dan nog doorgaan met bezichtigingen?”
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft natuurlijk niet tot een definitieve verkoop te leiden. Daarnaast wil de verkopende partij in veel gevallen graag weten of er nog meer belangstelling is voor de woning. Ook is het toegestaan om van meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd een bieding te ontvangen. De makelaar zal in dit geval de belangstellenden mededelen dat er al een bod op tafel ligt.

 

“Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?”
Nee, de verkoper is niet verplicht de woning aan degene te verkopen wie de vraagprijs biedt. Er is namelijk wettelijk bepaald dat een vraagprijs gezien mag worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkoper heeft hierin altijd de beslissende stem of het bod wel of niet geaccepteerd wordt.

 

Ik ben de eerste die een bod heeft uitgebracht op de woning, gaat de makelaar dan ook met mij als eerste in onderhandeling?
Dit hoeft niet. De verkoper bepaalt namelijk (in overleg met de verkopend makelaar) met wie hij de onderhandeling wil aangaan. Om teleurstelling te voorkomen is het daarom aan te raden altijd even aan de verkopend makelaar te vragen wat de stand van zaken is en welke verkoopprocedure er gehanteerd wordt.

 

“Hoe wordt het aantal vierkante meters van een woning berekend?”
Als Vastgoedpro-makelaar zijn wij verplicht volgens de afgesproken meetinstructie die in de makelaardij gehanteerd wordt. Hiervoor meten we het aantal vierkante meters van een woning op. Er is vastgelegd wat er wel of niet wordt meegerekend als gebruiksoppervlakte van een woning of appartement. Voor het berekenen van een woning of appartement wordt er door de makelaar een onderscheidt gemaakt tussen vier verschillende ruimten: woonruimte (bijv. de woonkamer, keuken en slaapkamers), overige inpandige ruimte (bijv. een aangebouwde garage), gebouw gebonden buitenruimte (bijv. een balkon) en externe bergruimte (bijv. een losstaande garage). 

 

“Heeft mijn woning een energielabel (nodig)?”
Sinds 2008 is het verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning in het bezit te zijn van een definitief energielabel. Een energielabel geeft een indicatie over hoe energiezuinig de desbetreffende woning is. Dit energielabel is in de basis gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Zodra een woning verhuurd of verkocht wordt zonder label, kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een sanctie aan de verkoper/verhuurder opleggen. Hierbij kun je denken aan een boete en/of een last onder dwangsom met de verplichting om het energielabel alsnog aan te schaffen. U kunt eenvoudig uw energielabel inzien op www.energielabel.nl en voor enkele euro’s met uw DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl uw voorlopige energielabel definitief maken. Komt u er niet uit helpen wij u, bij verkoop van de woning, graag met de aanvraag.

 

“Valt de courtage voor de makelaar ook onder de kosten koper?”
Nee, de makelaarscourtage valt niet onder de kosten koper. Wat er wel onder de kosten koper valt zijn de overdrachtsbelasting en de notaris kosten. De kosten van de verkopende makelaar zijn altijd voor rekening van de verkoper.

“Hoe verloopt de toewijzing bij een huurwoning?”
Hiervoor is een speciaal toewijzingsprotocol. Deze is hier te downloaden
 

“Wat is het verschil tussen een NVM- makelaar en een VastgoedPro- makelaar?”
Voor u als consument is er géén verschil tussen Marco als NVM- makelaar of Marco als VastgoedPro- makelaar. 
 

Ik ben in 2012 beëdigd als NVM- makelaar en heb daarmee dus dezelfde kennis en achtergrond. Deze kennis en vaardigheden worden ook bij VastgoedPro conform de eisen van VastgoedCert (zelfde eisen als bij NVM) jaarlijks geüpdatet en op peil gehouden. 

Het grootste verschil tussen NVM en VastgoedPro was de plaatsing op Funda echter dit is sinds een aantal jaren gelijk getrokken. 

 

Zowel NVM als VastgoedPro zijn aangesloten bij een onafhankelijke geschillencommissie als ook de beroepsaansprakelijkheid verzekeringen zijn gelijk.  

_______ 

 

Wordt er in de tekst hierboven geen antwoord gegeven op je vraag? Of wil je nog meer weten? Neem dan contact op.